joi, 3 septembrie 2009

A saptea arta

Toata lumea se uita la filme. Tuturor le plac filmele. De la desene animate pana la acel gen de filme in care actiunea este mereu aceeasi insa personajele sunt diferite (comedii romantice). Insa in ultimii ani, am observat o decadere a standardelor industriei cinematografice, decadere la fel de imprevizibila ca un episod Power Rangers. Motivul este evident. Indiferent de calitatea filmelor, lumea tot se va uita la ele. Care ar fi alternativa? Sa citeasca?? Nu se poate asa ceva. Doar suntem in secolul XXI. In ziua de azi lumea mai citeste doar Harry Potter si Twilight. Dar acesta este un subiect pentru un alt articol.
Revenind la scaderea calitatii filmelor, aceasta este mai mult decat evidenta. Putem doar sa aruncam o privire asupra filmelor care la un moment dat, anul acesta, au fost pe primul loc in box office si sa observam Hanna Montana: The Movie, cu incasari de 154 milioane de dolari, ceea ce imi demonstreaza ca sunt martor la regresul umanitatii.
Suna ca un paradox , dar pentru ca un film sa aibe succes acum, nu mai este necesara o idee revolutionara, un regizor vizionar si actori talentati, ci doar un buget mare si o cat mai mare lipsa de originalitate.

(un alt paradox)

Dar nu doar filmele facute pentru incasari sunt mai putin decat acceptabile. Fenomenul este omniprezent in industrie. Pana si peliculele nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film lasa de dorit, parerea mea fiind ca din ultimii 3 ani, din aceasta categorie de filme, doar The Departed poate fi considerat un film bun. Multi vor spune ca si cele care au castigat in 2008 si 2009 merita vazute, insa No Country for Old Men este un film bun doar in comparatie cu celelalte nominalizari din acel an. Cat despre Slumdog Millionaire, ar trebui sa trecem cu vederea mult prea multe filme cu elefanti pentru a putea lua in serios un film despre indieni.

Insa in acest desert de deznadejde, exista si cateva oaze de speranta:

***
In 1999, a aparut un film independent, cu numele de The Boondock Saints. Daca nu l-ati vazut inca, ar trebui sa deschideti carenetelul in care aveti lista cu obiective personale si sa il treceti pe prima pagina. Toata lumea are un astfel de carnetel nu? Adica nu sunt singurul. Nu?
Asa ca voi astepta aici pana il vedeti. Serios. Astept.



Pentru cei care au vazut filmul de care am amintit, stiti desigur despre ce este vorba. O poveste in care 2 frati decid sa devina eroi, anihiland mafia locala, actiunea impletindu-se la fiecare pas cu un umor negru asemanator cu cel al lui Guy Ritchie (regizorul cunoscut in principal pentru faptul ca avand nevoie intr-un film de un actor care sa joace rolul unui tigan, l-a ales pe Brad Pitt).
Este considerat ca fiind un film genial de catre fanii genului, si cu totii am fi vrut sa aibe o continuare. Ei bine, acea continuare va aparea peste 2 luni. Tinand cont de trailer-ul care e inca proaspat (nu, nu las link; invatati sa folositi internetii!) pot afirma, in limbaj academic, ca acest film cu siguranta va rupe baraca.

***

Filmele horror s-au situat intotdeauna pe una din ultimele trepte ala industriei cinematografice (alaturi de comediile romantice). Cea mai mare parte din filmele din aceasta categorie au un buget redus, un scenariu retardat, cele mai jalnice replici imaginabile, o linie melodica cantata la pian si o distibutie pe langa care Stevan Seagal este un mare actor.
Tinand cont de argumentele de mai sus, nu mica mi-a fost mirarea cand am constatat ca anul viitor va aparea un film de groaza despre care, in ciuda profundei mele antipatii pentru acest gen, se poate spune ca are potentialul de a fi un film bun. Ma refer la The Wolfman care va aparea in februarie 2010. (Interesant faptul ca scriu despre un film cu varcolaci, intr-o seara cu luna plina. Sa fie coincidenta? Destin? Karma?)


Sa incerc sa imi justific asertiunea precedenta. In primul rand elementul supranatural este reprezentat de varcolaci (vampirii sunt asa 2008). In al doilea rand, actiunea are loc in anii 1880, ceea ce este oarecum inedit pentru un film horror. Un alt punct pozitiv poate fi considerat aparitia unor mari actori in rolurile principale. Cine nu ar vrea sa vada un film de groaza in care apar Che Guevara, Hannibal Lecter si agentul Smith?
In final, ultimul meu argument este urmatorul. Varcolacii chiar arata a varcolaci. Cei care fac filmele Twilight ar trebui sa ia notite.

(sezi... sezi... asa! bun baiat! acum rostogoleste-te!)

***

Trebuie totusi sa intrerup seria de stiri bune cu una care este exact opusul. Adica rea.
Intre timp raspundeti la urmatoarea intrebare.
Cand a fost ultima oara cand v-ati distrat vazand un film Disney? Si nu ma refer aici la desene animate de lung metraj. Nu, ma refer la filme normale, cu actori normali (nu vreau sa ma gandesc acum cat de normal trebuie sa fii pentru a lucra pentru Disney). Mai ganditi-va la intrebarea pe care am pus-o. Si ca sa facem lucrurile mai interesante, sa excludem ca raspuns, Piratii din Caraibe. Continuati sa va ganditi.

Intre timp sa vorbim despre Marvel. Pentru necunoscatori, Marvel este compania care detine drepturile de autor pentru aproape toti supereroii de care ati auzit, cum ar fi, Spider-Man, X-men sau Thor (da, Thor e supererou. Credeai ca e zeu nordic? Haha!). Daca ne uitam la o lista cu productiile bazate pe personajele Marvel, observam aproximativ 5-7 filme bune si mult prea multe filme a caror existenta preferam sa o ignoram. Insa partea buna este ca ultimile aparitii au intrecut chiar si asteptarile celor mai optimisti fani. Se pare ca studiourile Marvel sunt pe calea cea buna.

Si acum, stirea rea despre care va vorbeam inainte.
Disney a cumparat Marvel. Auzind despre aceasta neasteptata tranzactie, Obama a avut urmatoarele de declarat:

("Mori Disney! Mori!")

Desigur Disney se va implica in viitoarele productii Marvel, si tinand cont de resursele materiale pe care le detine, acesta poate parea la prima vedere un lucru bun. Insa cu totii cunoastem mentalitatea Disney. 'Copiii sunt pe primul loc.' Filmele produse de ei sunt productii anoste care incearca sa inoculeze in mintile publicului ideea unei lumi perfecte, in care toata lumea e speciala si totul are un final fericit. Intr-un fel filmele Disney pot fi considerate spalare de creiere in masa. Si aici amintesc din nou de Hanna Montana.
Oare cat trebuie sa asteptam pana la un film hibrid, cu personaje Disney, dar si Marvel?


***

In final, inchei cu trailer-ul unui film care nu are nevoie de nici un fel de comentariu. Asa ca nu voi face nici un fel de comentariu. Vizionare placuta!

Niciun comentariu: