duminică, 27 septembrie 2009

In lumina reflectoarelor: Vampiri

Vampirii au fascinat intotdeauna, prin insasi definitia lor. Fie ca este vorba despre iluzia imortalitatii, atractia decadentei sau pur si simplu o feblete pentru castele medievale si imbracaminte gotica, aceste creaturi ale noptii au prezentat interes de-a lungul timpului, pentru numeroase categorii sociale, de la discipoli ai fortelor oculte si pana la, in zilele noastre, fete care au trecut de faza Sailor Moon.

(Japonia, lider mondial in productia de orori fara sens)

Originea mitului vampirilor este invaluita in negura trecutului, insa este de necontestat faptul ca aproape orice popor poseda o straveche credinta intr-o fiinta care seamana, mai mult sau mai putin, cu ceea ce astazi recunoastem ca fiind un vampir. Fie ca este vorba de Vetala de origine indiana, Strix din mitologia romana, caraibeanul Loogaroo sau autohtonul Vadim, ideea de vampir este omniprezenta in subconstientul colectiv.
Insa credinta populara nu este singura sursa a legendei vampirilor, pe langa aceasta adaugandu-se elemente de mister ce inconjoara viata si faptele unor personalitati est-europene din secolele XV-XVII.
Un cunoscut exemplu este contesa Elisabeta Bathory, cunoscuta ca si 'contesa sangeroasa'. De asemenea cunoscuta ca unul dintre cei mai prolifici criminali in serie ai istoriei, facand mai multe victime decat a facut Rambo in 4 filme. Motivul pentru faptele sale il constituia incercarea de a ramane vesnic tanara. Tinand cont ca a murit la 54 de ani, risc sa afirm ca metoda nu a functionat.
Un alt exemplu de personalitate ce a ajutat la crearea ideii de vampir a fost Vlad Tepes. Desi, legendele conform carora acesta si legendarul vampir Dracula sunt una si aceeasi persoana sunt false, Vlad Tepes este cunoscut ca fiind un conducator crud, simtind in tortura fizica a dusmanilor sai, aceeasi satisfactie pe care o simte un student de medicina cu un bisturiu in mana si un cadavru in fata. Insa, desi a fost cauza unor excese de violenta in acele vremuri (ceea ce nu era un lucru usor de realizat), nu a fost un vampir, facand din Dracula cel mai cunoscut roman care nu a existat niciodata.

(s-ar putea ca portretul sa nu fie autentic: mustata nu pare naturala
si nu cred ca se purta rasta in 1460)


Acum, dupa ce am vazut care au fost cauzele aparitiei ideii de vampir, sa vedem ce anume a modelat aceasta idee in imaginea pe care o avem astazi. In vara anului 1816, in timpul unei vizite, lordul Byron le-a propus invitatilor sai, din cauza vremii ploioase si lipsei de HBO, ca fiecare dintre ei sa scrie o poveste cu elemente supranaturale. In urma acestei propuneri, Mary Shelley a scris un roman, poate ati auzit de el, Frankenstein, pe cand lordul Byron a scris un fragment de povestire in care pentru prima oara un vampir a fost infatisat ca un nobil misterios si carismatic. Astfel, din aceeasi unica imprejurare, au fost create doua dintre cele mai cunoscute simboluri ale fictiunii, care au fost fost folosite aproape neschimbat in film si literatura in ultimele doua secole; totul datorita vremii nefavorabile. Tu ce ai facut ultima oara cand a plouat?

Inainte de a trece la prezentarea vampirilor in media, trebuie sa amintim si metodele prin care pot fi ucise aceste creaturi heliofobe. Desigur, toata lumea cunoaste metoda clasica, 'tarus prin inima', insa daca doriti putina diversitate, internetul este plin de sugestii si articole, cum ar fi acesta. Ceea ce ma surprinde la ghidul precedent, nu este nici cantitatea de informatii, nici seriozitatea autorului, ci faptul ca acesta din urma acorda acestei activitati dificultatea 'Easy'. Cine a scris ghidul asta? Van Helsing?

(set vanatoare de vampiri pentru copii; pentru varste intre 3 si 9 ani)

Acum, cum am mentionat mai devreme, vom incerca sa analizam evolutia vampirilor in film. Au existat numeroase productii cinematografice ce au folosit vampirii ca personaje principale. Astfel, aceste fiinte au trecut prin numeroase etape, precum Graf Orlok a.k.a. "ce naiba e aia?" (stanga) sau Contele Dracula a.k.a. "am pelerina mai mare ca Batman" (dreapta).











Insa, primul film demn de mentionat este o productie din 1992, regizata de Francis Ford Coppola, si care poarta titlul The Godfather Reloaded 'Bram Stoker's Dracula'. Se poate spune ca evolutia vampirilor in film si-a atins apogeul cu aceasta ecranizare. Zeci de ani de perfectionare a personajului Dracula au dus la aceasta forma culminanta, in care vampirul este prezentat ca un nobil elegant, un spirit chinuit, dar in acelasi timp genul de persoana care stie sa aprecieze placerile fine ale vietii, cum ar fi un pahar de Chianti sau un tablou de Raffaello (pictorul, nu testoasa).


Si cum orice apogeu este inevitabil urmat de o subita decadere, aceasta decadere poarta numele 'Interview with the Vampire'. Desi vampirii inca nu au ajuns in stadiul de creaturi emasculate si inofensive (cuvantul de baza aici e 'inca'), acest film nu a reusit sa isi valorifice adevaratul potential, optand spre o incursiune in gandurile unui vampir dominate de resentimente si ura pentru ceea ce a devenit. Da, foarte nevampiresc. Cred ca se pot spune multe despre un film cu vampiri in care personajul care inspira cea mai multa groaza este o fetita de 6 ani. Dar pe cine incerc sa pacalesc? Copiii de 6 ani sunt infricosatori. Toata lumea stie ca nu au suflet.

(vampirism - este gay doar daca faci contact vizual)

In continuare vom vorbi despre 'Blade', dovada ca mai exista oameni ce acorda resprect mitului vampirlor. Cum poate fi Blade descris succint? Ei bine, Blade este o combinatie intre Zorro, Jet Li si Bruce Willis, care lupta impotriva vampirilor, fiind el insusi pe jumatate vampir. Ah da, si poarta ochelari de soare in permanenta pentru ca altfel nu ar fi suficient de negru.

("Sabie? Ha ha... Baiete, asta este doar o scobitoare.")

Si asa am ajuns la seria 'Underworld'. Producatorii acestor filme au stiut exact care este reteta unui film cu vampiri de succes:
1) prezentarea vampirilor ca o casta, ce acorda importanta relatiilor de descendenta, avand legi si mod de viata proprii si neschimbate de-a lungul timpului, condusi de un vampir cu o personalitate puternica, calculat si nemilos;
2) existenta unui razboi secular intre clasa sociala prezentata mai sus si dusmanii lor de moarte, varcolacii;
3) Kate Beckinsale in haine de piele.

(Stephenie Meyer, nu stiu cine te-a mintit pana acum, dar asa arata un vampir)

Urmatorul film pe lista este 'Van Helsing'. Un nou film in care Kate Beckinsale vaneaza vampiri si varcolaci? Ce poate merge rau? Doar a functionat si inainte. Din pacate, productia are mai multe defecte decat calitati. Tot ce se poate spune despre contele Dracula din acest film este ca a reusit sa incorporeze in prestatia sa aproape toate stereotipurile negative ale unui vampir. Si ideea de a face din acest film un horror-aventura-fantezie-comedie probabil nu a fost cea mai inspirata. Raman convins ca este un film ce nu merita vazut.

(si totusi...)

Acum, momentul pe care il asteptati de la inceputul articolului. Stiati ca trebuie sa se intample pana la urma. 'Twilight'. Si desi am mai vorbit despre el si cu alta ocazie, nu puteam sa trec cu vederea (desi mi-as fi dorit) filmul care a distrus mitul vampirului pentru totdeauna. 'Twilight' este pentru ideea de vampir, ceea ce 'Brokeback Mountain' este pentru ideea de cowboy. Nu o sa ironizez aici vampirii din Twilight pentru ca internetul este plin de asa ceva. Voi spune doar atat: ceva care la lumina soarelui arata ca pagina de hi5 a unei fete de 15 ani, cu siguranta nu este un vampir adevarat.

("Am ramas fara tampoane.")

Asadar, ideea de vampir fiind desacralizata probabil iremediabil (multumim Twilight!), nu mai putem avea sperante prea mari de la filmele ce vor aparea in viitor. Totul pare pierdut pentru totdeauna. Vampirii au ajuns mai comerciali decat Harry Potter. Si ca tot am atins subiectul: "Te urasc Harry Potter! Sper sa arzi in iad! Hahahahahahaha!". Revenind, sansele ca un viitor film sa reabiliteze renumele vampirilor sunt egale cu sansele ca Obama sa scoata un album hip-hop.

("I say Fuck The Police!")

Deci sanse totusi exista:



Acum consider ca este momentul oportun pentru a incheia acest articol, fiind multumit de faptul ca am folosit cuvantul 'vampir' de 40 de ori, ceea ce este un record personal.

Niciun comentariu: