duminică, 13 septembrie 2009

Webcomics

Nu trebuie sa fii geniu pentru a-ti da seama ce inseamna un webcomic (desi ajuta).
Un webcomic este o banda desenata care apare pe internet. Cine s-ar fi asteptat la asta?
Si, asumandu-mi functia de autoritate competenta in acest domeniu, voi prezenta in continuare cateva webcomicuri, cu scopul de a va oferi o noua modalitate de a combate momentele de plictiseala, momente ce adesea apar in situatiile in care sunteti nevoiti sa petreceti o perioada de timp in propria locuinta (gripa, vreme nefavorabila, paranoia excesiva etc.)
De asemenea, voi face si o evaluare a acestor comicuri, notand de la 1 la 5 urmatoarele criterii:
- originalitate (1 insemnand "aproape orice difuzat pe MTV"; 5 insemnand "un episod bun din South Park")
- umor (1 insemnand "Dan Negru"; 5 insemnand "un episod bun din South Park")
- vulgaritate (1 insemnand "Bambi"; 5 insemnand "un episod bun din South Park")

(Nota: daca decideti sa vizitati vreunul din webcomicurile urmatoare, ideal ar fi sa incepeti sa il cititi de la inceput si in ordine, pentru ca: a) majoritatea au un fir narativ sau elemente recurente; b) astfel puteti intelege exact care au fost ideile si intentiile autorului; c) arabii nu au inventat cifrele degeaba.)

1. Zambilici

Zambilici este probabil singurul webcomic romanesc. Autorii acestuia sunt cei care in urma cu cativa ani detineau 'saitul' toaleta.net, ulterior rebotezat organul.ro care momentan se afla intr-o inexplicabila stare de paragina/deces.
Desi webcomicul se afla in aceeasi stare de animatie suspendata, arhiva sa este destul de bogata.
Temele folosite orbiteaza in general in jurul societatii autohtone, sursa inepuizabila de umor si caterinca. Nu este recomandat ultranationalistilor, fanaticilor religiosi si celor care inca se considera inocenti.
Nota: 3 / 4 / 4.5

old.zambilici.ro (originalul)
www.zambilici.ro (continuarea)

2. The Adventures of Dr. McNinja


(dand un nou sens expresiei 'precizie chirurgicala')

Imaginati-va o combinatie intre o drama medicala si un film de actiune cu asasini mascati. Gata? Acum scoateti tot ce e inutil intr-o drama medicala. Rezultatul: Dr. McNinja.
In momentul in care scriu acest articol, webcomicul contine 10 capitole (+ un prolog), in care sunt prezentate aventurile doctorului in timp ce acesta infrunta velociraptori, zombie, profetii antice, pe Dracula si pe Ronald McDonald (printre altii).
Nota: 4.5 / 5 / 1.5

www.drmcninja.com

3. Subnormality


Ceea ce face ca acest comic sa se deosebeasca de restul este frecventa utilizare a unor portiuni insemnate de text, fapt ce nu este prea des intalnit in webcomicuri (chiar deloc). Acest fapt poate agasa utlizatorul de rand al internetilor, obisnuit cu lecturi modeste cum ar fi titlul clipurilor de pe youtube sau subtitrarea celei mai noi comedii cu adolescenti.
Totusi, la o privire mai atenta, acest 'abuz' de cuvinte este doar o dovada a talentului autorului, care abordeaza numeroase teme, intr-o maniera inedita, si deseori sarcastica.
Nota: 4 / 3.5 / 2

www.viruscomix.com

4. XKCD

Este un webcomic mult mai elevat. Desi a inceput cu simple scanari ale unor desene, xkcd a evoluat intr-un comic cu teme foarte complexe, de la matematica, statistica sau fizica cuantica, pana la programare. Daca nu reusiti sa il intelegeti, nu este nici o problema. Nu inseamna ca duceti o existenta inutila. Mereu este nevoie de subiecti pentru experimente medicale.
Din nou, un webcomic nerecomandat utilizatorului de rand al internetilor.
Nota: 5 / 3.5 / 2.5

www.xkcd.com

5. Surviving the World

("Incerc sa fac sa-ti explodeze capul.")

Pentru aproape orice desen animat demn de mentionat, exista cel putin un film live-action care incearca sa profite cat mai mult de pe urma sa. Pot da ca exemple: Scooby Doo, Transformers sau Dragonball Evolution (film a carui existenta continui inca sa o neg). Surviving the World este varianta live-action a unui webcomic. Dar, spre deosebire de filmele la care m-am referit, acesta este de calitate.
Nota: 5 / 3.5 / 2

www.survivingtheworld.net

6. Married to the Sea


Asa cum ii spune si subtitlul, Married to the Sea este sampania webcomicurilor.
Este necesar un tip de umor special pentru a intelege si pentru a va putea delecta cu acest excentric exemplu al comediei.
Ca sa abordez subiectul si din alta perspectiva, daca webcomicurile ar fi pokemoni, Married to the Sea ar fi Godzilla. Interpretati cum vreti.
Nota: 5 / 4 / 3.5

www.marriedtothesea.com

7. Cyanide and Happiness

Singura scuza posibila, pentru faptul de a nu fi auzit de acest webcomic pana acum, este ca ati fost abandonat de mic in jungla si crescut de manguste.
Cyanide and Happiness este probabil cea mai veche si cu siguranta cea mai cunoscuta banda desenata virtuala. Este ceea ce e alpha pentru alfabetul grec, ce e Bruce Lee pentru artele martiale, sau ce sunt clovnii pentru circ filme de groaza.
Nerecomandat celor usor de ofensat, si in general nimanui cu convingeri prea stricte. 'Sacrilegiu' este un cuvant care nu exista in dictionarul autorilor.
Nota: 4 / 5 / 4.5

www.explosm.net

Alte comicuri ce pot prezenta interes:

The Perry Bible Fellowship: destul de amuzant; probabil nu va mai fi updatat vreodata. (4 / 4.5 / 2.5)
A Lesson is Learned but the Damage is Irreversible: poate fi descris in 3 litere: WTF? (5 / 3 / 2)
Questionable Content: seamana cu un serial; devine progresiv din ce in ce mai bun. (4 / 3.5 / 2.5)
Sam & Fuzzy: contine un frigider posedat si mafioti ninja; si inca nu am vorbit despre personajele principale. (4 / 4 / 2)
Rob & Elliot: foarte comic; situatii neobisnuite; contine o maimuta. (4 / 4 / 2)
VGCats: webcomic pentru gameri. (4.5 / 3 / 2)
Beaver and Steve: aventurile implauzibile (de ce nu exista cuvantul asta in DEX inca?) ale unui dinozaur si ale unui castor. (3.5 / 3 / 1)
Amazing Super Powers: amuzant si original. (4 / 4.5 / 3)
Space Avalanche: relativ recent; idei originale. (3 / 4 / 3)

Niciun comentariu: