sâmbătă, 9 mai 2009

Crepuscul

Dupa o pauza de aproape 4 luni, ma intorc cu un subiect incendiar. Probabil sunteti la curent cu fenomenul cultural ce a luat lumea prin surprindere, avand un impact neprevazut asupra societatii. Vorbesc desigur despre "Twilight"...
Twilight reprezinta o serie de carti despre vampiri, ce a fost tradusa in peste 35 de limbi (printre care se numara probabil malgasa, zulu, swahili, elvish si klingoniana).

Neavand (?)placerea(?) de a citi aceste carti, voi face o recenzie extrem de obiectiva* asupra ecranizarii primului volum al seriei.
* folosesc propria definitie a cuvantului

(Buffy + Beverly Hills = Twilight)

Twilight este un film cu vampiri, in care acestia, la lumina soarelui, sufera o combustie spontana care ii mistuie intr-un interval de cateva secunde.
De fapt, scuze, ma gandeam la (orice) alt film cu vampiri. Nu, cei din Twilight la lumina soarelui, sclipesc. Da, sclipesc.
Mai merita sa continuam?

De ce nu?
Povestea in Twilight orbiteaza in jurul unei idei care nu a fost prea exploatata pana acum, si anume, aceea a unor vampiri care nu vor sa fie ceea ce sunt (adica vampiri) si care incearca sa se integreze in societate. Incearca Twilight sa exploreze in adancime potentialul acestei idei, oarecum originale? Desigur ca nu! Nu, cand isi poate focaliza atentia asupra unui concept cu totul revolutionar: dragostea imposibila intre doua personaje apartinand unor lumi diferite.
Hmmm... Oare unde am mai vazut asta pana acum? Romeo si Julieta, Tristan si Isolda, Tokyo si Godzilla, lista poate continua.
Prin urmare, Twilight este un film care in mod voluntar renunta la orice urma de originalitate, pentru a prezenta o poveste care a fost atat de mult uzata in fictiune, incat a devenit cliseu.


(vampir, purtandu-se vampireste)

In plus, este greu de inteles modul in care se poarta personajele in film. Mare parte din liceeni se comporta ca niste giboni retardati; asta pe langa faptul ca absolut toata lumea pare a nu fi capabila sa observe vampirii care traiesc in jurul lor.

("Vampir? Nu inteleg exact ce vrei sa spui.")

Apropo de poza de mai sus, voi prezenta o lacuna din logica firului narativ:
a) vampirul vrea sa se integreze in societate, purtandu-se ca un om.
b) nici un vampir nu se poate impotrivi instinctelor la vederea sangelui.
c) vampirul se face doctor.
Genial!!!

Parerea mea este ca Twilight este un film mediocru ce a provocat mult mai mult entuziasm decat ar fi fost normal - concept ce stiintific se numeste "efectul Harry Potter".
As dori ca Hollywood-ul sa se trezeasca din starea letargica in care se afla in momentul de fata si sa inceapa sa produca filme de calitate.

(propunerea mea)


Niciun comentariu: